Patyczki z żabnicy w paprykowych skorupkach.

Paluszki rybne z żabnicy to propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią mozolnego wydłubywania ości z ryby, czyli dla wszystkich! Żabnica nie ma ości, posiada za to wspaniałe białe mięso, coś pomiędzy krewetką a piersią z kurczaka, Jest to smaczna ryba, chociaż wygląda bardzo groźnie. żabnica

Nazywana jest również diabłem morskim, jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb.

Wśród tylu zalet ma też wadę, mięso z żabnicy ma tendencję do puszczania soku podczas obróbki termicznej, więc przed gotowaniem, smażeniem czy pieczeniem dobrze jest rybę porządnie posolić i odstawić na godzinę, aby sól wyciągnęła nadmiar wody.

Składniki:

  • 1 ogon lub gotowy filet z żabnicy
  • 1 opakowanie ARLA APETINA® SEREK KREMOWY GRILLOWANA PAPRYKA I OLIWKI – TAPAS 125G
  • słodka papryka mielona lub papryka wędzona
  • japońska panierka Panko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • po jednym plastrze kolorowych papryk: zielonej, żółtej, czerwonej i pomarańczowej
  • 1 korniszon
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Ogon żabnicy czyścimy ze skóry, odcinamy kręgosłup, mięso kroimy na paski (takie jak paluszki rybne), solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie paluszki osuszamy na papierowym ręczniku, posypujemy mieloną papryką, cienko smarujemy ze wszystkich stron serkiem i obtaczamy w panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, około 3 minut z każdej strony.

Z pozostałego serka przyrządzamy dip paprykowy. Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę i mieszamy z serkiem, majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

To smaczne i proste danie  - polecam!

paluszki z żabnicy 1

2 Komentarze

  1. Nigdy wcześniej nie słyszałem o tej rybie i nie wydywałem też w sklepie – przecież zwróciłbym uwagę na nazwę, która jest mi obca. A z opisu wynika, że rybka byłaby w sam raz dla dzieci – bez ości, z delikatnym mięsem. Ja sam skusiłbym się na taką przekąskę. Gdzie kupić żabnicę? Ile kosztuje taka rybka?

    • Żabnicę można dostać np. w Auchan. Niestety nie jest tania, kosztuje ok. 90 zł za kg, ale warto pozwolić sobie na taką przyjemność. Ryba nie ma ości więc jest duuuuuużo do jedzenia

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.