Tost królewski z chrupiącym bekonem i dżemem brzoskwiniowym.

tost z bekonemKiedy zwierzyłam się rodzinie z pomysłu przygotowania tostów z dżemem i boczkiem, orzekli, że to się nie może udać. A teraz kiedy już każdy zjadł swoją porcję … proszą o więcej. Wy też spróbujcie, to duży, na maksa wypchany smakołykami tost, idealny na leniwe śniadanie.

Składniki ( na 1 tost):

  • 2 kromki chleba tostowego (jakiego lubicie)
  • 2 duże plastry wędzonego bekonu
  • 1 jajko sadzone, usmażone na maśle
  • 1 duży plaster dojrzałego sera pleśniowego typu camembert
  • kilka plasterków pomidora,
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego Łowicz
  • porwany listek (lub dwa) ulubionej sałaty

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy plastry bekonu, kromkę chleba tostowego i drugą, na której układamy ser pleśniowy. Pieczemy pilnując, aby żaden ze składników się nie przypalił. Chleb, najpewniej upiecze się pierwszy, ser na toście powinien się rozpuścić a bekon upiec na chrupko i brązowo.

Upieczony boczek przekładamy na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć zbędny tłuszcz i przystępujemy do budowania tostu.

Podstawą jest kromka z serem, następnie sałata, pomidor, jajko sadzone i bekon, który smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Całość przykrywamy podpieczoną kromką.

Smacznego!

5 Komentarze

  1. Ha! Pomyślałem dokładnie to samo… Dżem brzoskwiniowy z bekonem? Przeciez to nie pasuje?! Chociaż jak pomyślę o moim dziadku który z apetytem wciąga żółty ser posmarowany dżemem ze śliwek lub wiśni. Może skuszę się jednak na takie połączenie smakowe? Skoro inny byli również sceptyczni a jednak im zasmakowało :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.