Puchowe placuszki z truskawkami czyli tosty francuskie inaczej.

tosty francuskie z troskawkami gryzRobiliście kiedyś tosty francuskie? Jeśli tak, to wiecie, że to naprawdę proste i pyszne danie. Ale można je zdecydowanie jeszcze bardziej „upysznić”. Moje tosty, nadziane truskawkowym dżemem i obtoczone w drobnym cukrze wyglądają jak placuszki, są puszyste i rozpływają się w ustach. Idealne na śniadanie mmmm ………….

Składniki ( na 4 tosty):

  • 1 duże jajo
  • 3 łyżki mleka
  • 8 kromek chleba tostowego (jakiego lubicie, ja robiłam z pszennym)
  • dżem truskawkowy Łowicz
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki masła

Jajko i mleko lekko rozbijamy widelcem, z chleba tostowego wycinamy zgrabne kółeczka – można zrobić to szklanką, puszką, ringiem gastronomicznym, czymkolwiek się da :-).

Na środku 4 kółek nakładamy po łyżce dżemu, zostawiając ok. 1 centymetrowy margines, tak aby dżem nie wypłynął po złożeniu placuszków. Przykrywamy drugą kromką i lekko dociskamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, placuszki dokładnie obtaczamy w jajku i mleku i smażymy na złoto z obydwu stron. Jeszcze gorące przekładamy do naczynia z cukrem i panierujemy. To ważne, aby placuszki prosto z patelni trafiły do cukru, bo tylko wtedy cukier oblepi całą ich powierzchnię.

Smacznego !!!

tosty francuskie z truskawkami

 

6 Komentarze

  1. Stwierdzam, że jestem daleeeeko w polu bo ja nigdy tostów francuskich nie jadłem :) Jedyne takie przysmaki z chlebem to chleb w mleku smażony na oleju posypany z cukrem, albo w wersji szybkiej – chleb, do środka cukier i toster :P Te tosty wyglądają bardzo smakowicie i co ważne, nie są czasochłonne, wiadomo, że człowiek rano do pracy się spieszy i nie zawsze na pichcenie może sobie pozwolić. SUper!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.