Cinnamon rolls – amerykańskie ślimaczki z cynamonem.

cynamon rollJak zrobić drożdżowe bułeczki bez wyrzeczeń? Zawsze myślałam, że ciasto drożdżowe jest bardzo pracochłonne i kapryśne. Pilnowałam, aby miało ciepło, cicho i nic nie zakłócało jego spokoju. Rosło sobie (albo nie) pod lnianą ściereczką a cała rodzina chodziła w tym czasie na paluszkach. A potem i tak wychodził jakiś mega twardy lub zakalcowaty gniot…

Długo walczyłam, aby uzyskać efekt doskonały i wreszcie się udało. Okazało się, że ciasto jest banalnie proste i szybkie a jeśli zastosujecie mój patent podzielenia pracy na 2 dni, to żadne nawet najbardziej skomplikowane bułeczki nie będą pracochłonne.

Sekret to: suche drożdże (oszczędzamy czas na zaczynie) i mikser z przystawką do wyrabiania ciasta (ma ją już praktycznie każdy).

Spróbujcie w ten sposób zrobić te cudowne, pachnące bułeczki cynamonowe.

Składniki (12-16 sztuk):

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 paczka suchych drożdży – 7 g
  • 120 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru wymieszanego z 3 łyżeczkami cynamonu

Polewa:

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 500 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

Aby zrobić szybko ciasto, należy ułatwić sobie życia jak tylko się da, a więc:

Do miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże. Chwilę mieszamy a w tym czasie w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy masło wymieszane z wodą i mlekiem, podgrzewamy tylko tyle, aby płyn był ciepły – nie gorący. Dodajemy wszystko do mąki, wbijamy jajko i zagniatamy w mikserze ok. 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny.

Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy ja na duży prostokąt ( 40×20 cm). Następnie hojnie smarujemy masłem i posypujemy cynamonowym cukrem. Teraz ciasto zawijamy w roladę i kroimy na plastry ok. 2 cm szerokości.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej posmarowanym masłem papierem do pieczenia.cynamon rolls - surowe

Pamiętając, żeby się nie narobić możemy teraz:

-  pozostawić bułeczki do wyrośnięcia ok. 30 minut i upiec lub

- przykryć blaszkę folią do żywności i wstawić na noc do lodówki, aby upiec następnego dnia ( w tym wariancie trzeba bułeczki, po wyjęciu z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na około pół godziny).

Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, jeszcze gorące przekładamy na kratkę do wystygnięcia i lukrujemy.

Aby przyrządzić polewę wystarczy wymieszać wszystkie składniki, mleka dodajemy z wyczuciem, żeby otrzymać gęstą ale jeszcze płynną konsystencję. Smacznego !

cynamon rolls

23 Komentarze

  1. Boskie! Próbowałam i zjadłam większość blachy ;) Najlepsze na gorąco, ale drugiego dnia do kawy nadal cudowne…

  2. Witam! właśnie wcinam bułeczki są rewelacyjne, przyznam ze myślałam że z ciasta drożdżowego w mikserze to nic nie wyjdzie jestem w szoku, jak łatwo jest je zrobić! Ja do nadzienia dałam cukier brązowy i do lukru. Dzięki za przepis :)

  3. MMMMM!:) Zrobiłam dzisiaj i nie żałuję:)
    Powiem tak, zrobiłam troszkę po swojemu. Ciasto wyrobiłam w malakserze, rozwałkowałam posmarowałam masłem i posypałam cukrem z cynamonem. Tak przygotowane roladki odstawiłam na pół godzinki i do piekarnika:) Wyszły równie puszyste i pyszne!:)

    • To jest ciasto drożdżowe, więc najlepsze jest w dniu upieczenia. Ale … po upieczeniu (jak tylko wystygną) można z powodzeniem zamrozić i odmrozić w dzień przybycia gości.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.