Łosoś w zaprawie herbacianej z ogórkową salsą na słodko.

Łosoś w herbacie1To jest przepis dla tych, którzy NIE LUBIĄ łososia ….

Łosoś poddany obróbce termicznej ma specyficzny, lekko mdły smak, który nie wszystkim odpowiada. Jednak herbaciana (!!!) marynata sprawia, że ta pyszna ryba nabiera aromatu i powinna zasmakować nawet największym niejadkom.

Przepis dla 4 osób, czas  przygotowania 15 minut + 2 godziny marynowania, czas grillowania: 10 minut.

Składniki:

  • 4 kawałki łososia ze skórą (150 g każdy)
  • 2 torebki czarnej, ulubionej herbaty
  • 200 ml wrzątku
  • świeży imbir (kawałek wielkości kciuka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki miodu
  • olej sezamowy i kokosowy

Ogórkowa salsa:

  • 1 ogórek
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu

Ogórek kroimy na jak najcieńsze plasterki, papryczkę na cieniuteńkie niteczki. Warzywa zalewamy sokami i miodem i odstawiamy, aby zmiękły i puściły sok –  na 10 minut. Po tym czasie odlewamy większość powstałego płynu.

Herbatę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do naciągnięcia. Imbir, czosnek, sos sojowy i miód miksujemy w blenderze i dodajemy do herbaty. Marynatę studzimy.

Oczyszczone kawałki łososia, zalewamy zaprawą i zostawiamy w lodówce na 2 godziny, można na całą noc.

Po tym czasie, wyjmujemy łososia z zalewy, odsączamy na papierowym ręczniku i układamy na tackach do grillowania (uprzednio posmarowanych olejem kokosowym) skórą do dołu, możemy skropić od góry olejem sezamowym lub kokosowym, w zależności od tego, który aromat bardziej nam odpowiada. Grillujemy po 5 minut z każdej strony.

Gotowe filety z łososia serwujemy z ogórkową salsą i ryżem jaśminowym. Smacznego !

Łosoś w herbacie

14 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.