Najlepsze na świecie ciasto z karmelizowanym jabłuszkiem.

kruche z karmelizowanym jabłkiem1

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien stać się naszym skarbem narodowym, takim jak dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego jest oliwa.

Olej rzepakowy jest niezastąpionym składnikiem zdrowych, pożywnych potraw – ciepłych, domowych obiadów, potraw z warzyw i sałatek. Jego właściwości sprawiają, że nadaje się również do wypieków – i ten przepis jest na to dowodem.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek

Masa śmietankowa:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4-5 dużych jabłek
  • 150 g cukru
  • cukier puder do oprószenia

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki lodowatej wody. Podzielić na 2 części – z każdej uformować płaski placek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Prostokątną lub kwadratową blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden z placków rozwałkować, tak aby pokrył spód blaszki, lekko przyklepać dłonią, wyrównać i podziurkować (dosyć gęsto) widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

150 g cukru powoli rozpuszczamy w rondelku, aż utworzy się złocisty karmel, teraz szybko dokładamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki jabłka. Gotujemy do momentu, aż karmel ładnie oblepi owoce, pilnując, aby się nie przypaliło.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier puder i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej rzepakowy, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć jabłka i cały sos karmelowy, który się wytopił a następnie wylać masę śmietankową . Wyrównać i  zetrzeć na wierzch 2 placek surowego, schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.