Waniliowo-karmelowe parfait, czyli pyszne, kremowe lody.

parfaitParfait – niesamowity deser lodowy przygotowany ze świeżej śmietanki. Miękki i delikatny. Bazą są ubite żółtka z cukrem, które dodaje się do ubitej śmietanki. A potem? Dodajemy, co nam w duszy gra: kawę, alkohol, owoce, czekoladę, orzechy. Ja dodałam sos karmelowy, słono-słodki, intensywny w smaku, idealnie kontrastujący z delikatnym, waniliowym kremem.

Taki cudowny deser wspaniale pasuje do popołudniowej kawy …

Składniki:

  • 550 g śmietany 36%
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • sól

150 g śmietanki podgrzewamy w garnku. W drugim garnku przygotowujemy karmel: wsypujemy 100 g cukru, 2 łyżki wody i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze złotego koloru. Dokładamy gorącą śmietankę i odrobinę soli. Gotujemy do czasu, aż karmel połączy się ze śmietanką. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z 60 g cukru i pastą waniliową na puszysty kogel-mogel. 400 g śmietany również ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy najpierw bitą śmietanę, a potem pianę z białek.

Foremki, w których będziemy zamrażać krem opłukujemy zimną wodą. Nakładamy 1/3 masy, na wierzchu rozkładamy 1/3  karmelu, następnie znowu masę waniliową i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być masa waniliowa. Przykrywamy i wstawiamy na noc do zamrażalnika.

Foremki wyjmujemy z zamrażarki na 15 minut przed podaniem ( w tym czasie przygotujmy sobie dobrą kawę :-) ). Można ozdobić orzechami w karmelu.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.