Penne z korzennym ragut z kaczki i prawdziwków.

W tym daniu Zachód spotyka Bliski Wschód. Aromatyczne kawałki kaczki zanurzone są w typowo włoskim sosie. Ta oryginalna potrawa może z powodzeniem znaleźć się na naszych stołach podczas świąt jako alternatywa dla tradycyjnej pieczonej kaczki.

Składniki ( dla 4 osób):

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 250 g piersi z kaczki
  • po małej szczypcie suszonych przypraw: kolendry, cynamonu, imbiru, majeranku, pieprzu
  • 2 goździki
  • listek laurowy
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 20 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól

Przyprawy korzenne mieszamy, dodajemy zmiażdżone w moździerzu goździki i sól. Kaczkę kroimy w droną kostkę i obtaczamy w przyprawach – odstawiamy na chwilę.

Namaczamy grzyby w 250 ml ciepłej wody a w tym czasie podsmażamy posiekane warzywa w rondlu z oliwą i rozgniecionymi ząbkami czosnku ( ok. 10 minut).

Do garnka wrzucamy mięso kaczki, odsączone grzyby i dolewamy czerwone wino. Kiedy odparuje, dodajemy pomidory, szczyptę soli, liść laurowy i płyn pozostały po moczeniu grzybów. Gotujemy ok 40 minut.

Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucamy do ragout. Dodajemy tarty parmezan i masło. Mieszamy i podajemy na gorąco, ozdabiając danie płatkami parmezanu.

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.