Spaghetti – hot dog.

Za ten przepis pokochają was wszystkie dzieci. A wy przemycicie mnóstwo witamin w pysznym  i błyskawicznym pomidorowym sosie.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 dobrej jakości parówki
  • garść makaronu spaghetti
  • 1 puszka krojonych pomidorów  (mogą być z dodatkiem np. cebuli lub bazylii)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • garść świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej

Parówki kroimy na równe (ok. 1.5 cm długości) kawałki po czym przebijamy przez nie ok. 6 nitek surowego makaronu.

Zabieramy się za sos: jest naprawdę szybki i smakuje jak w prawdziwej włoskiej knajpeczce – po prostu Toskania na talerzu.  :-)

W rondelku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojony drobniutko czosnek. Wystarczy dosłownie chwilka, uważajmy, aby czosnku nie przypalić, bo nasz sos utraci swój magiczny smak. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy na malutkim ogniu ok. pół godziny. Ten etap jest bardzo ważny –  Włoszki mawiają: im dłużej sos się gotuje, tym bardziej staje się intensywny i aromatyczny. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy bazylię.

Kiedy sos jest gotowy przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze raz cukrem. Jeśli sos jest za gęsty, możemy go rozcieńczyć gorącą wodą z gotowanego makaronu.

Makaron z parówkami gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, podajemy z sosem i tartym parmezanem lub serem peccorino.

 

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.